Lindengracht 202.
WHGA-status: gerestaureerd in juni 2015.


BANK VAN LEENING (detail van de SAA-Beeldbank-foto 0368FO000059 gedateerd 1910)Dit soort teksten op tegeltableau's beschouwt de WHGA als "grijs gebied". Het oorspronkelijke tegeltableau zal omstreeks 1900 vermoedelijk gemaakt zijn door de Amsterdamse plateelbakkerij "de Distel". Dat is de aanname van de WHGA omdat het de linker helft van een dubbel poortje bekroont; op de rechter helft zit immers het Distel-plateau "O.L.school nr.113".

Het is bij de WHGA niet bekend in welk jaar deze vestiging van de Bank van Lening werd opgeheven, en hoe lang het tegeltableau is blijven zitten na sluiting van dit bankfiliaal. Mogelijk waren de tegels beschadigd geraakt en om die reden afgevoerd door een Gemeentelijke onderhoudsdienst, en achteraf is dat een harteloze daad geweest. Misschien heeft u voor ons nog relevante foto's en verhalen over (uw gang door) dit poortje naar de Bank van Leening of naar wat er daarna gevestigd was ?

Hoewel de prioriteit van de WHGA niet lag bij dit als "grijs gebied" beschouwde tegeltableau vonden wij dat een grijze cementvlek zou misstaan naast het in mei 2015 door de WHGA gerestaureerde tegeltableau van "O.L.school nr.113". We vroegen de restaurator om het cementvlak te beschilderen aan de hand van het uitvergrote en nabewerkte detail uit bovenstaande Beeldbank-foto.Restaurator Saskia van der Poel van Atelier Koningsblauw had echter het vertrouwen dat ze een replica-tegeltableau zou kunnen bakken. De WHGA vond dat een goed idee, en aldus is Bank van Leening nu weer glansrijk aanwezig.


BANK VAN LEENING (gerestaureerd 2015)


Bij het restauratiewerk kregen we ruimhartige medewerking van zowel de bewoners van het voormalige schoolgebouw (aan de Goudsbloemstraat) als van de buren aan de Lindengracht. Zij zijn duidelijk trots op het resultaat. Inmiddels hebben ook de stadswandelgidsen deze restauratie ontdekt zodat veel binnenstadstoeristen deze simpele maar van liefde voor bouwdetaillering getuigende tegeltableau's fotograferen. De WHGA hoopt door deze restauratieactie een aanzet gegeven te hebben voor zorgvuldige omgang met dit soort bouwhistorische details bij hergebruikte gebouwen.

Zie ook de "350 jaar schoolgebouwen"-lijst van de WHGA met veel voormalige schoolgebouwen.

De WHGA-afbeeldingen van dit vernieuwde tegeltableau zijn inmiddels ook te vinden op de "op locatie"-website van het NTM.Home (Centrum).