Velserweg 24, 1024AH24.
status: gerestaureerd 10 juni 2016.

 
AARDAPPELHANDEL (van) C.OTTER rechts, als reclameschildering op zijmuur, toen het NS-halte Sloterdijk hier nog was tussen 1956 en 1983-1984. Links zoals gerestaureerd in juni 2016.

 
Oorspronkelijke reclame ging tot 2014 verscholen achter een "modern" reclamebord dat inmiddels plaats gemaakt heeft voor de restauratie.

Oorspronkelijk was in dit pand een slijterij gevestigd, met een reclamebord voor "Van Vollenhovensche bieren" in de dakgoot. Volgens bovenstaande foto nr.010009008648 uit de Beeldbank van het Stadsarchief veranderde vervolgens de nering ter verkoop van het volksvoedsel aardappelen. Deze werden "alleen hier" verkocht, met een wijshandje naar de achteringang van de nering van C.Otter (in 1947: Gebr.van Doorn). De restauratie vond grotendeels plaats op basis van de sterk uitvergrootte archieffoto.

In de jaren (19)50 verkommerde het dorp Oud-Sloterdijk. Het toenemende wegverkeer leidde ertoe dat de Velserwegbebouwing aan de westzijde gesloopt werd en de overweg verbreed in 1956. Aardappelen waren "uit" en tabakswaren "in" dus kwam hier het Sigarenmagazijn van J.Heida met bijbehorende reclameborden "North State" in 1963. De Coentunnelweg domineerde het oude dorp en een nieuw NS-station en nieuwe sporen werden verderop gebouwd. De GVB-tramlijn 12 werd in 1985 doorgetrokken over de Molenwerf naar het nieuwe station Sloterdijk. Tenslotte betrok drukkerij Rumuller & van Wijngaarden het pandje.

Sinds enige jaren zijn kunstenaar Els Bannenberg en loodgieter / stadssocioloog Reinier Schlichting de zeer historisch bewuste nieuwe eigenaars van dit scheefgezakte pandje. Bij hun onderzoek stuitten zij op diverse oude foto's van dit beeldbepalende pandje bij de vroegere overweg *. Hun strijd om het pand te herstellen leidde ertoe dat zij de WHGA vroegen of de oorspronkelijke geschilderde gevelreclame teruggebracht kon worden. Aan de hand van de oude archieffoto's uit de Beeldbank is dit inderdaad gelukt door de WHGA samen met restaurator Myrthe "het geheim van de" Smith.

Home.*Als alles goed gaat wordt binnenkort het plan van Els en Reinier uitgevoerd om met hulp van o.a het Spoorwegmuseum, Hans Altena, de WHGA, Pim v/d Werff, OpDenVelde, Mazcom en het GVB een replica-overwegbord uit 1960 aan te brengen.
Daarop valt te lezen "aanraken (der) draden (is) levensgevaarlijk",  waarmee de historie van de weg-kruisende sporen eer wordt aangedaan.