Noorderstraat 5-7.
WHGA-status: gerestaureerd in juli 2014.


UNDERWOOD JAMES PLANT


Begin 2014 melde banketbakker en Amsterdam-gids Cees Holtkamp aan de WHGA dat op zijn bedrijfspand een historisch belangwekkende maar ooit weggeschilderde reclame zat. Holtkamp zag de letters van James Plant door de grijze horizontale banen heenschemeren en wilde de oorspronkelijke reclame erg graag terugbrengen. Aldus werd deze gerestaureerd in juli 2014, met dank aan eigenaar Cees (en Casper) Holtkamp die de steiger welwillend ter beschikking stelde, de pleisterlaag liet herstellen, en aan Stadsdeel Centrum die de rest van de restauratie bekostigde. Na projectvoorbereiding en begeleiding door de WHGA werd de restauratie "in no time" uitgevoerd door Myrthe Smith, tot tevredenheid van Cees.


Underwood was het grootste merk van Amerikaanse schrijfmachines gedurende de hele twintigste eeuw. In 1874 begonnen als producent van typlint en carbonpapier, begon het in 1896 zelf schrijfmachines te maken. In de jaren dertig produceerden de verschillende vestigingen van het bedrijf meer machines dan de hele concurrentie bij elkaar. Het merk werd voor Nederland ingevoerd door The American Office Supply Company waarin James Plant sr. het bedrijf groot maakte. Vanaf ongeveer 1915 zat het bedrijf met een winkel aan de Vijzelgracht 17 zoals te zien is op fotonrs. 010009003145, 010009003149, 010003011056, 010003011059 en 010003011058 in de Beeldbank van het Stadsarchief.

James Plant sr. was een Engelsman die zich in 1896 in Amsterdam vestigde. Hij trouwde in 1900 met een Nederlandse vrouw en kreeg in 1901 James junior als zoon. Die trouwde ook met een Nederlandse vrouw die echter vroeg overleed, James' dochter was toen nog geen tien jaren oud. James Plant jr. wordt in 1930 al genoemd als directeur van The American Office Supply Company. Hij kocht in de Noorderstraat drie oude pandjes van zijn buurman die bakker was, de crisis was de bakker te machtig geworden en de zaak van Plant draaide nog goed. De bewuste pandjes waren eigenlijk nauwelijks bewoonbaar en James Plant jr. liet ze slopen. Hij bouwde er een uitbreiding van zijn winkel met wat woonhuizen erboven. Er werd een ondergrondse verbinding gemaakt met de winkel in de Vijzelstraat want Vijzelgracht 17 en Noorderstraat 7 worden slechts gescheiden door de apotheek op de hoek. Op het pand in de Noorderstraat liet Plant tussen de etages twee horizontale cementen banen maken waarop hij bovenin de merknaam Underwood liet schilderen en op de onderste zijn eigen naam. Bepaald niet in de meest bescheiden lettersoort: "chokoladeletters" gelijkend op "Antique Olive Nord".

James Plant overleed in 1967 en de onderneming werd beŽindigd. De winkel aan de Vijzelgracht stond enige jaren leeg totdat er een reiswinkel in kwam. Die hield ook kantoor in de Noorderstraat en de reisorganisatie liet de gevelreclame wegschilderen. In de jaren negentig van de twintigste eeuw kocht bakkerij Holtkamp het pand in de Noorderstraat, verbond het ondergronds met zijn eigen winkel en breidde de bakkerij uit.

De aangetroffen kleur van de letters was zwart, op een wit vlak. Er werd gekozen voor een moderne ademende acrylaatdispersieverf in plaats van de traditionele vochtdichte verf op lijnoliebasis. Het project werd succesvol afgesloten en Cees Holtkamp kreeg veel enthousiaste reacties van de buurtbewoners.

De WHGA compileerde wat advertentiemateriaal van The American Office Supply Company uit het Stadsarchief, en vond op het internet informatie over Underwood typemachines.

Home.