Kalkmarkt 10, 1011BD10.
WHGA-status: gerestaureerd in november 2013.


MAN......    Sterk vervaagde bijna onleesbare tekst in zwarte letters op steen. Bij de restauratie van dit pand had Stadsherstel helaas de resten van deze reclame voor een kleine nering niet beschermd zodat er nog minder van over bleef. Een klusje voor de WHGA dus, als "Vriend van Stadsherstel".


Detail. Dat het een Magazijn betrof was de WHGA al snel duidelijk. Maar de vervolgtekst leverde hoofdbrekens op. Na veel turen en puzzelen op bestaande woordcombinaties kwamen we op "lakens en manufacturen". Textielhandel dus.
Detail. Door veel speurwerk kwam de wHGA erachter dat op dit adres een M.L.Vleeschhouwer (met 2xh) gewoond had die in textiel deed. Bij toeval was kort daarvoor genealogische informatie op het internet gekomen die de puzzel passend maakte: op een ingescande acte uit 1878 stond de man zijn handtekening en die kwam overeen met de vrijwel onzichtbare verfsporen. Helaas ging zijn textielnering al in 1896 failliet. Daarna kwam er een handel in stoompakkingen in die zelfs asbest pakkingen leverde aan het stoomgemaal "de Cruquius" dat nog steeds bestaat.Restaurator Atelier Koningsblauw schilderde in opdracht van de WHGA de reclametekst zoals deze er pakweg een halve eeuw niet meer te zien was geweest. En met de krulletters van de naam erbij, gaat u zelf maar kijken.

Home.