Borgerstraat 187, 1053 PK; hoek Jan Pieter Heijestraat 76, 1053 GS

Status: gerestaureerd in mei 2005.


Ypma's pettenwinkel uit 1969 met een deel van de muurschildering.


Ypma Herenmodes, op de hoek van de Borgerstraat bij de J.P.Heijestraat: in oude luister hersteld.

Voor dit project had de WHGA contact met woningbouwcorporatie De Dageraad en was er intensieve samenwerking met Stadsdeel Oud-West, via een gemotiveerde en ter zake kundige contactambtenaar. Voor de stadsvernieuwing van "achterstandswijken" kon het stadsdeel een beroep doen op een Europees URBAN-fonds en daar konden ook enkele WHGA-projecten mee bekostigd worden. Gecontracteerde restauratieschilder werd Wendy Schoenaker).  


In 1906 is deze reclame geschilderd, later gedeeltelijk verwijderd en overgeschilderd, en weer later deels afgedekt door een reclamebord van 2 bij 3 meter. Om het bord heen werd de muur grijs geschilderd. Nadat het reclamebord omstreeks 1968 verwijderd was kwam een deel van de oorspronkelijke geschilderde reclame weer in beeld: men las daar jarenlang: YPMA EEREN MOD HOEDEN PETTEN op de gevel zonder te weten waar dat op sloeg.

Er was geen archieffoto beschikbaar van de oorspronkelijke beschildering, en het koste de Wendy en de WHGA veel moeite om de grijze verf zoveel mogelijk te verwijderen om zicht te krijgen op het origineel. Half 2004 was er een interview met Mevr. Steentjes-Ypma, die een jubileum-advertentie uit 1931 beschikbaar stelde plus een aantal foto's. Zij vertelde dat in hetzelfde blok in de "Jan Piet" de firma Ypma op beide hoeken gevestigd was, dus JPH76 maar ook JPH94. Daar, om de hoek in de Jacob van Lennepstraat, zat precies zo'n geschilderde reclame, en die kon de WHGA wel op enkele foto's terugvinden. Op basis daarvan lukte het om onder de grijze verf resten van de oorspronkelijke letters te traceren, en schilfertjes van de oorspronkelijke kleuren. Op die wijze is Wendy erin geslaagd de restauratie te voltooien.

De kleurstelling van ossebloedrood en donkergroen op een okergele achtergrond met zwarte sierrand werd erg zorgvuldig aangebracht en was zeker geen haastwerk. De aanpak was erop gericht om een zo origineel mogelijke reclame te restaureren die bovendien tot in lengte van jaren in goede staat zichtbaar zou blijven. In een artikel in het Parool van 18-11-2004 werd dit fraai belicht.

Terug naar gevelreclames in A'dam Oud-west